Inlezen gegevens

Goede beheersoftware kenmerkt zich door de mogelijkheden die er zijn om gegevens met andere software uit te wisselen. Een softwarepakket kan immers nooit in alles goed zijn. Veel leveranciers doen dat steeds meer in de vorm van API’s, de Application Program Interface. Daar moet PublicDomain natuurlijk iets mee. Momenteel zijn we volop bezig om een koppeling tot stand te brengen met GBIworld van AnteaGroup. Weginspecties kunnen daarmee bijvoorbeeld direct bij de klant worden opgehaald en worden teruggeschreven. Ook DataQuint is bezig om op een gelijksoortige wijze beheergegevens te ontsluiten. Dit doen ze met hun nieuwe software SCIP. Ook dat belooft veel goeds. Nadat we de koppeling met GBIworld tot stand hebben gebracht, gaan we proberen SCIP te integreren. PDOK is ook een voorbeeld om via API’s gegevens te kunnen ophalen en is al langer bekend in de wereld van de overheid. Ook dat kunnen we nu.

 

De achterliggende maanden zijn we druk bezig geweest om functionaliteit te bouwen waarmee gegevens kunnen worden uitgewisseld. En alles begint natuurlijk met het ArcView shape formaat. In de achterliggende jaren is dit eigenlijk de standaard geworden om gegevens uit te wisselen. Maar de bestanden moesten natuurlijk vaak worden verstuurd via WeTransfer of op een USB-stick worden gezet om fysiek te kunnen uitwisselen.

In onze DigisysCAD software kunnen we natuurlijk al heel lang shape bestanden in- en uitlezen. Alle kennis die we daar hebben opgebouwd hebben we gebruikt om de software zo te bouwen dat we er nu meer mee kunnen. Zo is het nu in PublicDomain mogelijk om direct aan te geven welke datavelden we willen inlezen en kunnen eventueel een alias meegeven. Velden worden zo onder een andere naam in het PublicDoman project opgenomen. De import is razendsnel.

Nieuw in PublicDomain is de mogelijkheid om PDOK-BGT gegevens te integreren met het kaartproject. Je geeft simpelweg op welke lagen je wilt inlezen en de software doet de rest.

interesse in publicdomain? BEL ONS 06 - 47 31 04 59